Leven in de harem

Harem is Arabisch voor "afgesloten". Een afdeling vol vrouwen, exclusief voor "gebruik" van de sultan, is al sinds mensenheugenis een voorrecht in delen van de oosterse wereld. Het geheimzinnige en verbodene van het woord oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit.

Rondleiding
De haremvertrekken van het Topkapipaleis worden door vele toeristen bezocht. Hoewel de vertrekken een onderdeel van het paleis zijn, dient u apart te betalen voor een rondleiding. In dit gedeelte van het paleis leefde de sultan met zijn vrouwen en de familie. Tijdens de rondleiding wordt u getoond waar de bewakers woonden, de moeder van de sultan, de sultan zelf en zijn zonen.

Eerste zoon
Een vreemde gewaarwording is het, als u de kleine en kale ruimtes ziet waar de vrouwen leefden. Toch woonden er in de 17e eeuw bijna duizend vrouwen, allen gekozen om hun gezondheid en uiterlijk. Het waren geen Osmaanse vrouwen met moslimrechten, maar vaak christenen die werden verkocht als slaven. De belangrijkste opdracht van de vrouwen was het baren van de eerste zoon van de sultan.

Geliefde huwelijkskandidaten
Trok een haremvrouw niet langer de aandacht van de sultan, dan kon ze na negen jaar een verzoek indienen om de harem te verlaten. Ex-haremvrouwen waren geliefde huwelijkskandidaten vanwege de opleiding in de harem. In 1922 werd het sultanaat afgeschaft en kregen de vaders en moeders te horen dat zij hun dochters konden komen ophalen.