Centre George Pompidou

Het Centre George Pompidou is een echte publiekstrekker door zijn eigenzinnige bouw (het bestaat voornamelijk uit buizen, glas, staal, ijzer en leidingen) en door de vele culturele uitingen die in en voor het gebouw plaatsvinden. Centre Pompidou wordt gebruikt als cultuurcentrum. Zo is er een openbare bibliotheek, een muziekonderzoekscentrum en worden er exposities gehouden. Op de bovenste verdieping, de 5e etage, is een restaurant. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de stad. In de zomermaanden is het plein voor het gebouw druk bezet door straatmuzikanten en hun publiek.

Gewaagde architectuur
Het Centre is gebouwd in de jaren 70. Frankrijks president George Pompidou (1969-1974) wilde meer ruimte voor liefhebbers van moderne kunst en schreef een wedstrijd uit voor een te creëren gebouw. De winnaars waren de architecten Renzo Piano en Richard Rogers. Ze hadden een uniek ontwerp: van de buizen en leidingen voor water en elektra die normaal gesproken diep binnenin een bouwwerk verborgen blijven maakten zij "de gevel". Hierdoor lijkt het alsof het gebouw nog altijd in de steigers staat. Het is bizar, gewaagd, onovertroffen... Oordeelt u zelf!

Verzameling moderne kunst
Wat vast staat: het Centre Pompidou huisvest één van de belangrijkste musea ter wereld op het gebied van moderne kunst. De collecties zijn chronologisch geordend en multidisciplinair: zowel moderne schilderkunst, grafische kunst en design als fotografie en nieuwe media komen aan bod. U kunt de roltrap pakken door de doorzichtige buis aan de buitenkant van het gebouw naar de 5e verdieping. Hier vindt u een verzameling beroemde werken van kunstenaars uit de eerste helft van de 20e eeuw, bijvoorbeeld van Henri Matisse, Pablo Picasso en Jackson Pollock.

Tijdelijke exposities
De 4e verdieping beslaat de periode 1960 tot nu. Ieder jaar wisselen de werken die hier tentoongesteld worden, want het museum beschikt over een enorm kunstdepot. Als uw zintuigen nu nog niet genoeg geprikkeld zijn, kunt u op de 1e en 6e verdieping verder onderduiken in steeds weer nieuwe indrukken bij de tijdelijke exposities. Lichtshows, objecten gemaakt van een veelheid aan materialen en ook muziek vormen onderdeel van de ervaring.

Een lust voor het oog: straatartiesten
Eenmaal weer buiten op het plein gonst het ook van de activiteit. Veelkleurige straatartiesten strijden om uw aandacht en om uw duit in het zakje. Laat u meeslepen in goocheltrucs of onderga een ontspannende hoofdmassage. Dans mee op meeslepende muziek of laat u vereeuwigen door een karikaturist. Spreidt uw jas uit op de keitjes, ga zitten en geniet!

Adres: Place Georges-Pompidou
Tel: 33 (0)1 44 78 12 33
Metro: Rambuteau/Hôtel de Ville/Châtelet
Openingstijden: dagelijks 11.00 – 22.00 uur, museum en exposities tot 21.00 uur. Dinsdag gesloten.
Prijzen: Museum en exposities: €13,- of €11,-, verschilt per periode
Prijzen andere onderdelen verschillen
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)