La Mercè festival

Het grootste straatfeest in Barcelona is La Mercè, het openluchtfestival van vier dagen en nachten ter ere van de heilige van de stad, Mare Deu de la Mercè. Het feest vindt ieder jaar in september plaats, met onder andere de reuzen-parade: grote reuzen verkleed als koningen en koninginnen stampen door de straten, er is vuurwerk en er zijn evenementen met elke dag een ander schema. Ook vindt tijdens deze feestweek The Bam, een onafhankelijk muziekfestival, plaats.

"Fiesta Mayor"
De belangrijkste dag van het festival, de "Fiesta Mayor", is ieder jaar weer 24 september. Op deze dag wordt de heilige La Mercè herdacht. De legende vertelt dat op die datum in het jaar 1218 de heilige verscheen aan koning James I en twee heren van adel en hen opdracht gaf de christelijke monniken te bevrijden die gevangen waren genomen door de Moorse onderdrukkers. In later jaren zou de heilige de stad hebben beschermd in tijden van oorlog en ziekte.

Duivelse monsters en vuurwerk
De processie trekt meestal voorbij door de Via Laietana waar het publiek wordt getrakteerd op een fantastisch spektakel. Vuurspuwende draken en duivelse monsters doen hun best de mensen zo bang mogelijk te maken...en daarvoor gebruiken ze vooral vuurwerk en rotjes. Bij het vallen van de avond een spannende ervaring! Zorg er voor dat u voldoende afstand houdt of doe kleding aan die tegen een stootje kan want de vonken vliegen er letterlijk van af. Voor de kinderen is er een mildere versie van de parade, iets eerder op de dag.

Data: Rond 24 september.
Prijzen: Gratis.
(prijzen en data onder voorbehoud van wijzigingen)