Olympisch stadion

Tegenover het Nationaal Park, midden in Athene, ligt het Olympisch Stadion. Hier werden de eerste Olympische Spelen gehouden in 1896. Op deze plek was al eerder een arena, want de oude Grieken waren dol op sport en spel. Zo organiseerde men hier reeds honderden jaren voor Christus atletiekwedstrijden. Tegenwoordig staan er regelmatig grote sportevenementen en concerten op het program, en is het Stadion het eindpunt van de grote marathon van Athene.
Het Olympisch Stadion zoals u het hier nu ziet, is gebouwd op de resten van de oude arena. Het is de plek waar iedere vier jaar bij het begin van de Spelen de vlam wordt aangestoken. Vandaaruit wordt het vuurtje met eerbied naar de plek op aarde gebracht waar het evenement die keer wordt georganiseerd.
Extra bijzonder wordt het allemaal nog als u weet dat Griekenland de bakermat is van de Olympische Spelen. Deze werden voor het eerst gehouden in 776 voor Christus, in het stadje Olympus. De spelen waren een eerbetoon aan de god Zeus en dienden tegelijkertijd om de Griekse mannen in vorm te brengen voor de oorlogsvoering.