Igreja de São Roque

De kerk Igreja de São Roque zet iedere nietsvermoedende bezoeker op het verkeerde been. Eigenlijk moeten we u niets vertellen en u zelf laten ontdekken wat er achter de simpele, strakke, witte gevel aan schatten op u wachten. Maar vooruit.

Barokke figuren en bladgoud
De kerk werd in de tweede helft van de 16e eeuw gebouwd voor de jezuïetengemeenschap door Filippo Terzi, dezelfde architect die het prachtige São Vincente de Forza op zijn conto heeft. Het interieur is bijzonder rijk gedecoreerd. Geen zuil is kaal gebleven, allen zijn versierd met barokke figuren en ranken van bladgoud. Gedetailleerde schilderijen blijken bij nadere beschouwing magnifieke mozaïekwerkstukken te zijn. Zelfs het plafond is van hoek tot hoek één groot kunstwerk.

Meest waardevolle kapel ter wereld
De vierde kapel van links is het absolute meesterstuk van de Igreja de São Roque. Deze kapel wordt als de meest waardevolle kapel ter wereld beschouwd. Hij is in zijn geheel vormgegeven in Rome en er is gebruik gemaakt van de allerduurste materialen in die tijd, natuurlijk goud en zilver maar ook ivoor, agaat en lapis lazuli. De kapel wordt in zijn geheel beschouwd als een zeer belangrijk werk uit de geschiedenis van de Europese kunst.

Imponerende fakkelhouders
In het museum van de kerk valt u eveneens van de ene verbazing in de andere. U ziet er prachtige Portugese schilderijen en veel barok zilver, maar de pronkstukken zijn twee imponerende bronzen fakkelhouders, ieder met een gewicht van bijna 400 kilo. Kortom, een overweldigende ervaring, een bezoekje aan de Igreja de São Roque...

Adres: Largo Trindade Coelho
Metro: Baixa-Chiado, daarna Elevador da Glória.
Openingstijden: Kerk ma 14.00–18.00 uur, di-zo 9.00–18.00 uur, do tot 21.00 uur. Museum dagelijks 10.00-18.00 uur, behalve donderdag, dan 14.00-21.00 uur.
Prijzen: Kerk gratis, museum €2,50
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)