Ponte Vasco da Gama

Ponte Vasco da Gama, Lissabon's moderne en excentrieke tuigbrug, verbindt Lissabon met Alcochete aan de overkant van de brede Taag. De 17 kilometer lange brug werd geopend ter ere van de Wereldtentoonstelling in 1998 en hiermee heeft Portugal één van de langste bruggen ter wereld op haar conto staan. De brug moest de Ponte 25 de Abril ontlasten en zijn naam heeft hij te danken aan de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama.

Aardbevingbestendig
Doordat de brug zo lang moest worden, was een hypermodern technisch plan nodig. Het bouwwerk is uiteindelijk een aaneenschakeling van verschillende constructies, die samen de soliditeit ten goede komen: de brug zou zelfs een aardbeving kunnen weerstaan die vier keer sterker is dan de beruchte aardbeving van 1755. In verband met de bouw is een hele kolonie vogels, die in het gedrang dreigde te komen, met behulp van milieuorganisaties verplaatst naar een andere locatie.

Op de brug wordt tol geheven als u in noordelijke richting rijdt (€2,40 prijzen onder voorbehoud van wijzigingen). Gaat u naar het zuiden dan is dat gratis.