Beleef zelf de authentieke bezienswaardigheden van Lissabon.

Lissabon heeft een rijke historie met een schilderachtig décor met vele bezienswaardigheden uit de tijd van de ontdekkingsreizigers tot het levendige heden. Ontdek zelf de ziel van de stad.

Bezoek, bekijk en ervaar de highlights

Welke bezienswaardigheden in Lissabon u bovenaan uw lijstje moet zetten? Dat hangt ervan af welk van de gezichten van de stad u als eerste wilt zien. Het trotse gelaat van het zeevaardersverleden? Veel bouwwerken in de wijk Belém verwijzen naar die tijd, rond 1500, toen Lissabon de belangrijkste handelsstad van Europa was. De prachtige Torre de Belém springt het meest in het oog: vanuit dit sierlijke fort aan de rivier de Taag staken de ontdekkingsreizigers van wal. Wilt u verder terug in de tijd? Klim dan naar het Castelo de São Jorge, het kasteel dat over de stad blikt. Een prehistorische schuilplaats groeide door de eeuwen heen uit tot dit majesteitelijke fort. En maak ook snel kennis met het vrolijke gezicht van Alfama, de oude Moorse wijk. Haar zet u zeker in uw top 10 van mooiste bezienswaardigheden in Lissabon.

Lissabon, Torre de Belem Lissabon

Bezienswaardigheden

No text

Alfama

In Alfama, de oude historische wijk, raakt u de ziel van Lissabon. Onder het veranderende licht van de voortschrijdende dag is geen moment hetzelfde in Alfama. Slenter door de steegjes, stap op de gele tram, of laat u in gedachten simpelweg meevoeren op de Portugese wind en de klanken van de fado.

Lees meer

Berardo Museum

Het Berardo Museum gooit hoge ogen onder kunstminnaars. Omwille van zijn uitzonderlijk mooie privécollectie 20e-eeuwse en moderne kunst, trekken hele volksstammen uit binnen- en buitenland dagelijks naar het Berardo Museum. Sluit u aan bij deze pelgrimage en oordeel zelf.

Lees meer

Calouste Gulbenkian Museum

Wie het Calouste Gulbenkian Museum bezoekt, komt thuis met de mooiste beelden op zijn netvlies. In het Calouste Gulbenkian Museum maakt u namelijk kennis met de meest verfijnde kunst van de hand van onder meer Chinese, Japanse en Perzische meesters en dat allemaal omdat één man het verzamelen niet kon laten...

Lees meer
No text

Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge laat veel aan de verbeelding over. Al in de eeuwen vóór Christus woonden er mensen op deze hoge, strategische plek, die zo een goed uitzicht hadden over land en over zee. Castelo de São Jorge beleefde zijn hoogtijdagen als fort en is nu een belangrijke trekpleister voor toeristen.

Lees meer

Centro de Arte Moderna José de Azeredo Perdigão

In het Centro de Arte Moderna José de Azeredo Perdigão (CAMJAP) worden met zorg steeds nieuwe moderne kunstwerken toegevoegd aan de al bestaande collectie. Verwonder u hier over het scala aan uitdrukkingsmogelijkheden van de hedendaagse kunstenaar. Een must voor de liefhebber.

Lees meer

Chafariz d'El Rei

Chafariz d'El Rei mag dan misschien anno nu geen vaste afnemers meer hebben, u kunt zich voorstellen hoe belangrijk deze fontein eeuwenlang is geweest. Chafariz d'El Rei, waterreservoir voor het volk namens de koning, was de eerste stop voor vele matrozen na een lange zeereis.

Lees meer
No text

Elevador do Carmo

De Elevador do Carmo is een staaltje van inventiviteit. Waarom zou u in de zinderende hitte door de steile straten naar boven lopen, als u ook met deze sierlijke, gietijzeren lift van stadsdeel naar stadsdeel kunt? De Portugezen zijn niet voor één gat te vangen en doen het u voor.

Lees meer

Estação do Oriente

Het Estação do Oriente, daar komt u waarschijnlijk vanzelf wel een keer langs tijdens uw stedentrip naar Lissabon. Het Estação do Oriente is een belangrijk station en knooppunt voor treinen en metro's en een bezienswaardigheid op zich. Welke associatie roepen de witte gewelven bij ú op?

Lees meer

Fortaleza da Cidadela

Fortaleza da Cidadela neemt u mee naar grimmige tijden, toen de vijand Portugal wilde binnendringen vanaf zee. Fortaleza da Cidadela was de vesting waarop deze belagers in eerste instantie stuitten. Dwaal er rond, proef de geschiedenis en ga daarna uw zinnen verzetten rond de zonnige baai van Cascais.

Lees meer

Igreja de São Roque

De kerk Igreja de São Roque is goed voor een heleboel ah's en oh's. Igreja de São Roque kreeg na de grote aardbeving in 1755 een gloednieuwe gevel en deze simpele façade staat ver af van datgene wat binnen op u wacht. Eenvoudig van buiten, overweldigend van binnen.

Lees meer

Kostuum Museum

Het Kostuum Museum neemt u mee naar tijden van rijkdom en juwelen aan het hof, maar ook de klederdracht van gewone burgers komt aan bod. Bekijk een collectie knopen, droom weg bij antieke lingerie of doe mee aan een Kostuum Museum-workshop. Het paleis waarin u het museum vindt is ook prachtig.

Lees meer

Miradouro das Portas do Sol

Miradouro das Portas do Sol zou wel eens letterlijk het hoogtepunt kunnen zijn van uw weekendje Lissabon. Vanaf Miradouro das Portas do Sol, favoriet uitkijkpunt van velen, gaat er een wereld van schoonheid voor u open. Het zou de plek moeten zijn waar u uw vakantie begint en ook weer eindigt...

Lees meer

Monumento Cristo Rei

Monumento Cristo Rei, het imposante beeld van Christus, torent hoog uit boven Lissabon. Ontstaan als zoenoffer voor de goden komen er vandaag de dag vooral nieuwsgierige toeristen naar Monumento Cristo Rei. Toch bestijgen ook veel pelgrims nog altijd het pad naar het kolossale beeld.

Lees meer

Mosteiro de São Vicente de Fora

Het Mosteiro de São Vicente de Fora, vertaald "Sint Vincent's klooster buiten de stadsmuren", is een pareltje onder de Lissabonese bouwwerken. De twee torens houden van verre toezicht op de stad. Eenmaal dichterbij gekomen, ontdekt u aan en in dit gebouw schitterende kunst.

Lees meer
No text

Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymusklooster)

Wie het Mosteiro dos Jerónimos bezoekt, komt langzaam maar zeker in de ban van de zee. Het uit kalksteen opgetrokken complex is de stille getuige van de geslaagde Portugese ontdekkingsreizen. De versieringen op en in het Mosteiro dos Jerónimos vertellen dit verhaal op speelse en vrolijke wijze.

Lees meer

Museu Arqueologico do Carmo

Het Museu Arqueologico do Carmo vindt u op een unieke plek. Neem de beroemde stadslift omhoog naar de bovenstad, kijk uit naar de kerk zonder dak en traceer zo eveneens het Museu Arqueologico do Carmo. Binnen de muren van de kerkruïne raakt u helemaal op de hoogte van het verleden van Lissabon.

Lees meer

Museu da Carris

Museu da Carris neemt u mee op reis met het openbaar vervoer. Wie wil weten hoe het zit en vooral ook hoe het zát met trams en bussen in de Portugese hoofdstad, kan zijn hart ophalen bij het Museu da Carris. Van oude paardentram tot oldtimer dubbeldekkers, u ziet het hier allemaal.

Lees meer

Museu da Cidade

Ga naar Museu da Cidade voor een rondgang langs alle highlights uit de geschiedenis van Lissabon. U kunt uw stedentrip prima beginnen of juist afsluiten met een bezoek aan het Museu da Cidade. Hoe dan ook, als u hier de maquettes en historische documenten hebt bekeken kent u de stad als uw broekzak.

Lees meer

Museu de Marinha

Museu de Marinha neemt u mee naar het boeiende scheepvaartverleden van Portugal. Laat u voorlichten over ontdekte zeeroutes en bezichtig de zorgvuldig gereconstrueerde maquettes in het Museu de Marinha. Een mooi, zorgvuldig opgezet museum, waaruit de Portugese trots spreekt met betrekking tot de scheepvaart.

Lees meer

Museu Nacional do Azulejo

In het Museu Nacional do Azulejo kijkt u uw ogen uit. De Portugese azulejos, geglazuurde tegeltjes die samen een voorstelling tot stand brengen of in patronen worden gebruikt op wanden, worden hier uitgebreid aan u voorgesteld. Neem zo'n tegeltje mee als souvenir. Uit de museumwinkel natuurlijk!

Lees meer

Museu Nacional dos Coches

Museu Nacional dos Coches is het populairste museum van Lissabon. Museu Nacional dos Coches vangt namelijk de aandacht van een ieder die wel eens in de huid van een hooggeplaatst persoon wil kruipen. Neem plaats in zo'n intiem, beschut en comfortabel koetsje en waan u een machtig man of vrouw.

Lees meer
No text

Padrão dos Descobrimentos

Padrão dos Descobrimentos beeldt de drang om vooruit te komen uit. Zeevaarders, koningen en hun zoons, geschiedschrijvers en wiskundigen staren gebroederlijk over zee, aan boord van het Padrão dos Descobrimentos-monument. Popelend om grenzen te verleggen en nieuwe werelden te ontdekken.

Lees meer

Parque Eduardo Vll

Het Parque Eduardo Vll is een weldadige attractie tijdens een hete dag in Lissabon. Wandel tussen de bloemen en zoek verkoeling bij het water, maar duik ook onder in de plantenkassen van het Parque Eduardo Vll. Eenmaal bijgekomen kunt u vanuit het centrale, schaduwloze deel in de verte de Taag zien stromen.

Lees meer

Ponte Vasco da Gama

Ponte Vasco da Gama is een mooi voorbeeld van de Portugese ondernemingszin. Heeft de oude brug last van verkeersopstoppingen? Dan bouwen we een nieuwe! Ponte Vasco da Gama moest een wateroppervlak van 10 kilometer overspannen, en doet dat al meer dan vijftien jaar met succes.

Lees meer

Praça do Comércio

Het Praça do Comércio is een plein met een unieke ligging. U daalt hier namelijk zo af naar de kade van de rivier de Taag. Ga het Praça do Comércio rond en stel u voor hoe hier vroeger de edelen paradeerden, op weg naar het koninklijk paleis. In 1755 werd het plein overspoeld door een grote vloedgolf.

Lees meer

Rossio

Rossio, zo noemen de inwoners van Lissabon hun meest geliefde plein. Rossio vindt u in het hart van de stad, in de wijk Baixa, en u dompelt er onder in de levendigheid van de stad in. Rossio is een geliefde ontmoetingsplek voor velen. Neem er een pauze, neem er een drankje en neem er de tijd.

Lees meer

Ruínas do Carmo

De Ruínas do Carmo doen hun naam geen eer aan. Wat is overgebleven van deze oude kerk, is veel méér dan een simpele ruïne. De Ruínas do Carmo vormen samen een bijzondere "openluchtkerk", en de overblijfselen zullen u bekoren qua gotische kunst, duidelijk zichtbaar in het zonlicht, zo zonder dak...

Lees meer

Sé Patriarcal

De Sé Patriarcal is de oudste kerk van Lissabon. De jaren van aardbevingen zijn niet ongemerkt voorbijgegaan aan deze Sé Patriarcal. Zwaar beschadigd, bijna verwoest, gedeeltelijk ingestort. Dat was zijn lot, maar net als de Portugezen zelf bleek de kathedraal een taaie en staat hij er nog steeds.

Lees meer
No text

Torre de Belém

De Torre de Belém is een toonbeeld van schoonheid. Niemand mag Lissabon verlaten zonder tenminste een blik te hebben geworpen op de schitterende Torre de Belém. Op dit schoolvoorbeeld van manuelstijl komen zowel Lissabonezen als toeristen af, als vliegen op de stroop.

Lees meer

Torre Vasco da Gama

De Torre Vasco da Gama, de moderne toren die werd vernoemd naar een van Portugal's zeehelden, rijst fier boven de kade uit. Zijn stalen zeil trotseert bewegingloos iedere storm. De Torre Vasco da Gama bevindt zich niet ver van andere moderne objecten, zoals de spectaculaire Vasco da Gamabrug.

Lees meer