Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymusklooster)

Dit klooster is een groot meesterwerk in manuelstijl en zeer indrukwekkend. Het immense complex is gelegen in de wijk Belém. Het klooster bestaat uit verschillende gedeeltes: de kerk Santa Maria de Belém, de kruisgang, de sacristie, het refectorium, de kapittelzaal en het dormitorium. In de kerk ligt onder andere Vasco da Gama, leider van de eerste expeditie naar India, maar ook de koninklijke familie begraven.

Geluk op de hand van Portugal
Het klooster stamt uit het begin van de 16e eeuw en werd gebouwd onder de heerschappij van koning Dom Manuel I. Deze koning had als bijnaam "De Gelukkige" en terwijl hij de scepter zwaaide heeft hij er in ieder geval voor gezorgd dat het geluk op de hand van Portugal was. Zo droeg hij bij aan de ontdekking van de zeeweg naar India en was hij de aanjager van de uitbreiding van het Portugese rijk.

Manuelstijl, Portugese variant op de gotiek
De onder deze koning ontwikkelde manuelstijl, de Portugese variant op de gotiek, is op indrukwekkende wijze gebruikt voor het bouwen van het Mosteiro dos Jerónimos. Het scheepvaartverleden van Portugal is er goed in terug te zien: in de versieringen komen allerlei elementen voor die men niet in Europa treft maar wel in de overzeese gebieden. Lauriertakken, maiskolven en exotische dieren zijn speels aangebracht tussen gebeeldhouwde elementen uit de scheepvaart, zoals ankers en kronkelende touwen. Ook schelpen, zeewier en waterdieren komen veelvuldig terug in deze uiterst decoratieve stijl.

Adres: Praça do Império
Tel: 21 3620034
Tram: Belem
Openingstijden: mei-sept di-zo 10.00-18.30, okt-apr di-zo 10.00-17.30
Prijzen: €7,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)