Praça do Comércio

Praça do Comércio wordt door de inwoners van Lissabon liever aangeduid met zijn oude naam, Terreiro do Paço, de Paleistuin. Vóór de aardbeving van 1755 hier grote verwoestingen aanrichtte, bevond zich hier namelijk het koninklijk paleis.

Aanmeerkade voor edele lieden
Het grote, vierkante Praça do Comércio ligt vlak aan de oever van de Taag. Vanaf het plein of vanaf de trappen die naar de rivier lopen kijkt u uit over het water. Een aantal eeuwen geleden, toen men nog veelvuldig reisde per schip, was dit de hoofdtoegang tot de stad. De Cais das Colunas, de kade onderaan de trappen, werd in vroeger tijden veelvuldig bestegen door edele lieden, die er aanmeerden en zo konden doorlopen naar het koninklijk paleis.

Eerbetoon aan belangrijke Portugezen
Midden op het plein treft u het ruiterstandbeeld van koning José I, die regeerde over het land ten tijde van de grote aardbeving. De 19e- eeuwse triomfboog aan de noordzijde markeert een van de belangrijkste winkelgebieden van Lissabon en is een gebeeldhouwd eerbetoon aan vele belangrijke Portugezen, onder wie de beroemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. U vindt een aantal cafés en restaurants aan het Praça do Comércio, maar u bewondert er ook majestueuze regeringsgebouwen.

Adres: Praça do Comércio
Metro: Terreiro do Plaço