Mosteiro de São Vicente de Fora

Het klooster Mosteiro de São Vicente de Fora domineert het stadsbeeld van Lissabon. De Italiaanse architect Filippo Terzi is de bedenker van dit bijzondere gebouw, het sanctuarium waar de Portugese koningen van de Bragança dynasty begraven liggen. Hier vergaapt u zich aan de muren vol Portugese blauwe tegeltjes, de azulejos, bewondert u het prachtige zware houtwerk en kunt u de klim naar de top van de torens wagen voor een weidse blik over de stad.

Soldaten en kruisvaarders
Het klooster en de naastliggende kerk zijn gewijd aan Sint Vincent, patroonheilige van Lissabon en beschermer van zeelieden. De middeleeuwse Portugese koning Henriques liet op deze plek eerder een kerk bouwen, buiten de muren van de stad, ter ere van gevallen Portugese soldaten en kruisvaarders in hun strijd tegen de Moren. Het klooster Mosteiro de São Vicente de Fora kwam in later eeuwen voor deze kerk in de plaats.

Barokke entree
Tijdens de verwoestende aardbeving van Lissabon, in 1755, raakte het klooster zwaar beschadigd. De gerestaureerde versie die u heden ten dage bezoekt, stamt uit 1855. Het klooster heeft een majesteitelijke, barokke entree, bedekt met 18e-eeuwse azulejos. De façade van de naastgelegen kerk is ook oogstrelend: deze is strak renaissancistisch, met een heiligenbeelden die vanuit hun nissen op u neerkijken.

Adres: Largo de São Vicente
Tel: 21 8824400
Tram: Voz Operário
Openingstijden: sep-juli, ma-za 9.00–18.00 uur, zo 9.00–12.30 en 15.00–17.00 uur. aug dagelijks 9.00-12.30 uur en 15.00-17.00 uur.
Prijzen: €4,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)