Sé Patriarcal

De Sé Patriarcal is de oudste kerk van Lissabon. De bouw van deze kathedraal heeft een belangrijke rol gespeeld na de overwinning van de katholieken op de Moren, in 1477. In dat jaar kwam er, door toedoen van koning Henriques, in Lissabon een einde aan de bloeiperiode van de islam, die vierhonderd jaar had geduurd.

Mix van bouwstijlen
Vlak na de overwinning op de Moren werd een van de belangrijkste moskeeën ingenomen. Meteen begon men op deze plek, als teken van triomf, aan de bouw van de kathedraal Sé Patriarcal, over de binnenhof van het oude gebedshuis. In de eeuwen daarna is de kathedraal herhaaldelijk beschadigd geraakt door aardbevingen, waarbij die van 1755 de kerk het zwaarst op de proef stelde. Dit turbulente verleden heeft ervoor gezorgd dat de Sé Patriarcal vandaag de dag een mix van bouwstijlen is. U zult er voornamelijk romaanse en gotische elementen treffen.

Doopvont en kerstkribbe
Belangrijke bezienswaardigheden in de kathedraal zijn een oud romaans doopvont, een prachtige pietà en het barokke kerstkribbetje van Machado de Castro, uit 1766. Aan de kerk is naast een klooster ook een museum verbonden, waar u kerkelijke gouden en zilveren kunstschatten kunt bewonderen. Ook kunt u hier een blik werpen op de relikwieën van de heilige Sint Vincent, schutspatroon van Lissabon.

Adres: Largo da Sé
Tel: 21 8876628
Tram/bus: Sé
Openingstijden: Dagelijks 9.00-19.00 uur
Prijzen: Gratis, klooster €4,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)