De Berlijnse Muur

Ooit een symbool...nu nog een mysterieus overblijfsel uit een duister verleden. De Muur heeft Berlijn 28 jaar lang in tweeën gedeeld. Op de huidige plattegronden ziet u nog de stippellijn van toen.

Einde van de Koude Oorlog
Op 9 november 1989 kwam met de "val van de Muur" een symbolisch eind aan de Koude Oorlog, die de stad bijna veertig jaar lang in twee blokken had opgedeeld. De val van de Muur en het scheuren van het IJzeren Gordijn luidden in dat jaar het einde in van de macht van de communistische regimes in het Oostblok. Een paar maanden later waren vrijwel alle Oostbloklanden overgegaan op het systeem van de parlementaire democratie.

Overblijfselen van de Muur
Van de Muur is nog maar weinig overgebleven. Aan de Bernauer Straße vindt u de Gedenkplaats Berlijnse Muur, voor een achtergrond van restanten. Een bijzonder stukje Muur is de East Side Gallery, waar kunstenaars uit de hele wereld hun artistieke kwaliteiten op los hebben gelaten. Ga ook naar binnen in het Museum Haus am Checkpoint Charlie, waar de vele vluchtpogingen vanuit toenmalig Oost-Berlijn in beeld zijn gebracht.