Berlijn is één grote bezienswaardigheid.

Of ze nu oud zijn of nieuw, eigenlijk verwijzen alle bezienswaardigheden in Berlijn naar de geschiedenis. Stond dit gebouw in Oost, lag dat plein in West?

Bekijk alle hotels

Bij boeking van een trein-of vliegreis naar Berlijn ontvangt u een voucher voor een gratis Currywurst met broodje en drankje bij Curry Wolf.

Berlijn, bolwerk van geschiedenis

Of ze nu oud of nieuw zijn, eigenlijk verwijzen alle bezienswaardigheden in Berlijn naar de geschiedenis. Dit soort vragen spelen door uw hoofd, waar u ook bent: “Stond dat gebouw in Oost?” of “Liep deze straat door West?” Ga maar eens naar de Potsdamer Platz, een hypermodern plein met winkels, restaurants en kantoorgebouwen. Tegenwoordig kunt u er uitgebreid shoppen en stappen, maar een halve eeuw geleden liep de Berlijnse Muur er dwars overheen. Toen lieten de mensen het wel uit hun hoofd om lang in deze buurt te blijven ronddwalen. Alexanderplatz is ook zo’n plek. Op dit plein demonstreerden in 1989 honderdduizenden mensen tegen het Oostblokregime.

Aan alles kleeft een verhaal

En zo kleeft er aan alles een verhaal in Berlijn. De in neoclassicistische stijl herbouwde Brandenburger Tor is op het eerste gezicht al een knap staaltje architectuur. Maar als u doorvraagt hoort u waarom de poort een echt vrijheidssymbool is: tijdens de bouw van de Muur kwam hij plotseling aan Oost-Berlijnse zijde te staan. Wie hem vanuit West-Berlijn nog wilde zien, moest op een verhoging klimmen. Ook de Bernauer Strasse heeft een dramatisch verleden. U ziet er een flink stuk Muur dat nog intact is. Vlak na de tweedeling sprongen wanhopige Oost-Berlijners hier uit de ramen van hun huizen om aan de overkant te komen.

Kunst, cultuur of Kurfürstendamm?

Musea, ze vallen onder de belangrijkste bezienswaardigheden in Berlijn. Geniet van kunst en archeologische opgravingen op het Museuminsel, eiland in de Spree. Als u meer van de modernen houdt, ga dan naar de Neue Nationalgalerie en wandel aansluitend in de schitterende tuin. Duik diep de geschiedenis in bij het DDR Museum en bezoek het Mauermuseum bij Checkpoint Charlie. Heeft u echt genoeg indrukken verzameld? Dan is het tijd voor iets anders. Ontspannen flaneren langs de beroemde winkelstraat Kurfürstendamm bijvoorbeeld, of over de sprookjesachtige laan Unter den Linden.

Berlijn, Brandenburger Tor Berlijn

Bezienswaardigheden Berlijn

Wij hebben de top 6 bezienswaardigheden voor u geselecteerd.

Nog meer geweldige bezienswaardigheden

Top 5 Berlijn