Berlijn is één grote bezienswaardigheid.

Of ze nu oud zijn of nieuw, eigenlijk verwijzen alle bezienswaardigheden in Berlijn naar de geschiedenis. Stond dit gebouw in Oost, lag dat plein in West?

Bezoek, bekijk en ervaar de highlights

Of ze nu oud zijn of nieuw, eigenlijk verwijzen alle bezienswaardigheden in Berlijn naar de geschiedenis. Stond dit gebouw in Oost, lag dat plein in West? Zo is de Potsdamer Platz nu een hypermodern stukje Berlijn dat begrensd wordt door strakke kantoorgebouwen, maar weet iedereen dat ooit de Muur dwars over dit plein liep. En zo doet de Brandenburger Tor, origineel stammend uit de 18e eeuw en na de Tweede Wereldoorlog herbouwd, nog steeds denken aan de jaren van de tweedeling. Deze iconische poort kwam van de ene op de andere dag in Oost-Berlijn te staan en was vanuit het westen alleen nog te zien vanaf een verhoging. Bezienswaardigheden in Berlijn die direct getuigen van de geschiedenis zijn uiteraard de overblijfselen van de Muur en de legendarische grenspost Checkpoint Charlie. Bezoek zeker ook de musea!

Berlijn, Brandenburger Tor Berlijn

Bezienswaardigheden

No text

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Wie de Gedächtniskirche bezoekt wordt met zijn neus op de feiten gedrukt: de Tweede Wereldoorlog heeft ook in Duitsland verwoestingen aangericht. Van de Gedächtniskirche is niet veel over en dat wil men zo laten. Vandaag de dag is de ruïne een symbool voor de vrede.

Lees meer
Berlijn, De Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur is al decennia geleden afgebrokkeld. Her en der vindt u nog overblijfselen. De Berlijnse Muur vindt u misschien nog het best terug in de herinneringen van de Berlijners, die zijn opgegroeid met de verhalen over dit symbool van dertig jaar communistisch despotisme.

Lees meer

Berlin Zoo

Een dagje Berlin Zoo is geen slechte keuze. Integendeel, dit fameuze dierenpark is een gewilde bezienswaardigheid. De Berlin Zoo staat bekend om zijn bewoner Knut, de ijsbeer die jarenlang opdook in de kranten, maar er zijn veel meer interessante dierenpersoonlijkheden te zien.

Lees meer

Alexanderplatz

Alexanderplatz is de hotspot van Berlijn, het plein met zijn majesteitelijk verleden en zijn levendig heden. Op het Alexanderplatz werd geschiedenis geschreven ten tijde van de Omwenteling en vandaag de dag is het een ontmoetingsplek voor hippe Berlijners.

Lees meer

Berlinische Galerie

Wie van kunst houdt, moet een bezoek brengen aan de Berlinische Galerie. De Berlinische Galerie is mooi en ordelijk van opzet en u kunt er genieten van moderne kunst. Het is leuk om te weten dat alle kunstenaars die hier exposeren kortere of langere tijd in Berlijn hebben gewoond, of er nog wonen.

Lees meer
No text

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is een must-see voor iedere Berlijnganger. Stond de Brandenburger Tor voorheen aan de oostkant van de Muur en kon men er niet meer bijkomen, tegenwoordig staat het bouwwerk symbool voor het begin van een nieuw tijdperk en een verenigd Duitsland.

Lees meer
No text

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie en zijn museum trekken enorm veel bekijks en het is er vaak dringen. Toch is het geen optie om ze over te slaan. Checkpoint Charlie is nu eenmaal veel méér dan een museum. Het is de getuigenis van een tijd waarin alles anders was, een tijd die nog niet zo ver achter ons ligt.

Lees meer
No text

DDR Museum

Het DDR Museum bezorgt u geheid een aantal verrassingen. De bedenkers van het DDR Museum hebben namelijk kosten noch moeite gespaard om te proberen u in de huid te laten kruipen van de gewone man die in de DDR moest leven. Er gaat een spreekwoordelijke wereld voor u open.

Lees meer

Deutches Technik Museum

Het Deutches Technik Museum neemt u mee in de wondere wereld van de techniek. Men wil u graag en met reden aan het werk zetten: zelf ervaren en daardoor beter tot begrip komen is het geheim van het Deutches Technik Museum. Maak u op voor een paar leerzame en interessante uurtjes.

Lees meer

Deutsches Historisches Museum

Het Deutsches Historisches Museum zorgt ervoor dat u op de hoogte raakt van de veelzijdige geschiedenis van Duitsland. Die gaat van grote hoogten tot diepe dalen en wordt hier op duidelijke wijze in beeld gebracht. In het Deutsches Historisches Museum ziet en hoort u zeker dingen die u nog niet wist.

Lees meer
No text

East Side Gallery

Met een bezoek aan de East Side Gallery maakt u uw stedentrip naar Berlijn pas echt compleet. Dit oostelijk stuk Berlijnse Muur werd bij de Omwenteling opgevrolijkt door kunstenaars. East Side Gallery toonde eindelijk, na jaren van grijs en grauw, een vrolijk beschilderd stuk Muur.

Lees meer

Fernsehturm

De indrukwekkende Fernsehturm is een symbool van het oude Oost-Berlijn. Het feit dat u hem nu kunt bezoeken, benadrukt wel de Eenwording. De Fernsehturm mag dan een staaltje van Oostblokpropaganda zijn, feit is dat u vandaag de dag vrij naar beide zijden kunt turen als u op de top staat.

Lees meer
No text

Filmmuseum

Neem een duik in de geschiedenis van de Duitse film in het filmmuseum van Berlijn. Het filmmuseum is gelegen aan het ultra-moderne Potsdamer Platz, waar u ook de grote bioscopen van Berlijn vindt. Filmliefhebbers lopen hier met een big smile rond en raken voorlopig niet uitgekeken.

Lees meer

Gedenkstatte Berliner Mauer

De Gedenkstatte Berliner Mauer, het herdenkingsmonument voor de Berlijnse Muur en alle gebeurtenissen die daarmee samenhingen, is een indrukwekkend geheel. De Gedenkstatte Berliner Mauer staat op een plek waar de tweedeling voor schrijnende situaties zorgde. Hierover meer in het bezoekerscentrum.

Lees meer

Gendarmenmarkt

Op de Gendarmenmarkt heeft al heel wat hoefgetrappel geklonken. Stel u eens voor hoe de soldaten er hun paarden netjes opstelden in voorbije eeuwen. De Gendarmenmarkt is, hoewel zwaar beschadigd in de oorlog, vandaag de dag nog steeds een lust voor het oog. U maakt er vast een paar bijzondere foto's.

Lees meer

Hackesche Höfe

In de Hackesche Höfe is het flink druk en dat is niet voor niets. De Hackesche Höfe, met hun acht verrassende pleinen en vele gezellige straten, trekken de kunst- en cultuurminnende Berlijner, de nieuwsgierige toerist en de liefhebber van culinaire hoogstandjes aan.

Lees meer

Hamburger Bahnhof-Museum

Het Hamburger Bahnhof-Museum laat u smullen van moderne kunst en dat in de klassieke entourage van een oud station. Nu het Hamburger Bahnhof-Museum, vroeger een komen en gaan van passagiers. Het gebouw is het enige oude stationsgebouw dat de stad heeft weten te behouden.

Lees meer

Holocaust Mahnmal

Bij het Holocaust Mahnmal, de herdenkingsplek voor de Jodenvervolging, weet u niet wat u moet denken. Wat had de architect voor ogen toen hij zijn schetsen maakte voor het Holocaust Mahnmal? Het is tijd om stil te staan, maar niet letterlijk, want het indrukwekkende monument nodigt juist uit tot bewegen.

Lees meer

Jüdisches Museum

In het Jüdisches Museum rijzen de haren u zo nu en dan te berge. Het Jüdisches Museum is dan ook de plek waar de geschiedenis van de Joden in Duitsland door de eeuwen heen is samengebald. Het kan niet anders of dat moet een aantal afschrikwekkende plaatjes opleveren.

Lees meer

Kurfürstendamm

Op de Kurfürstendamm, brede winkelstraat met allure, bent u wel een paar uur zoet. De Kurfürstendamm heeft van alles te bieden op shopgebied en tussendoor kunt u er lekker iets eten. Ooit ratelden hier de koetsen van edelen voorbij, vandaag de dag zijn het vooral de bussen vol enthousiaste toeristen.

Lees meer

Museum für Naturkunde

Het Naturkundemuseum legt u van alles uit over het leven op de planeet aarde. Voor een uitstapje de ruimte in kunt u echter ook terecht bij dit Naturkundemuseum. Om weer met beide benen op de grond te komen zet u koers naar de bistro voor een versnapering of naar de leuke museumshop voor een souvenir.

Lees meer

Museuminsel

Het Museuminsel is een paradijs voor fervente museumbezoekers. Op het Museuminsel bevinden zich namelijk vijf verschillende musea op loopafstand van elkaar. Sinds 1999 staat het eiland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Trek er een dag voor uit of kom er meerdere malen terug.

Lees meer

Neue Nationalgalerie

Bij de Neue Nationalgalerie kunt u smullen van kunst uit de 20e eeuw. Aan het glazen gebouw zelf zit ook een verhaal. De Neue Nationalgalerie werd namelijk zeer dicht bij de grens met Oost-Berlijn gebouwd en lag er wat troosteloos bij. Na de Omwenteling stond het opeens in het hart van de stad.

Lees meer

Park Tiergarten

Het Tiergarten park is voor Berlijn wat Hyde Park is voor Londen en Central Park voor New York. Berlijners die op adem willen komen, een rondje willen joggen of met de kinderen een balletje willen trappen, gaan naar het Tiergarten park. Picknickkleedje mee en even bijkomen.

Lees meer

Pergamonmuseum

In het Pergamonmuseum loopt u over de trappen van het fameuze altaar en onder de beroemde oude Marktpoort van Milete door. Dat zijn de highlights, maar u kijkt ook in de andere zalen uw ogen uit in het Pergamonmuseum. Juwelen en kunstvoorwerpen uit het Midden-Oosten strijden om uw aandacht.

Lees meer

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz, eens een verwaarloosd stuk Oost-Berlijn, nu een toonbeeld van het Westen. Op Potsdamer Platz stapt u uit de metro en stort u zich in de wereld van aankopen doen, uitgaan, lekker eten en de bloemetjes buiten zetten. In een ultra-moderne sfeer geniet u van een keur aan verlokkingen.

Lees meer

Reichstag

De Reichstag van Berlijn staat bol van geschiedenis. Was immers niet één van de belangrijkste aanleidingen voor de machtsgreep van de nazi's de brand in de Reichstag? Plan een bezoek aan dit gebouw met zijn veelbewogen verleden. Om bij te komen van alle emoties kunt u een hapje eten in het restaurant.

Lees meer
No text

Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg, in de oorlog zwaar beschadigd maar daarna prachtig gerestaureerd, is een lust voor het oog. Wie naar Berlijn gaat, moet zeker een blik werpen op de prachtige koepel van Slot Charlottenburg. Een wandeling in de chique tuin brengt de gemoederen van iedere stedentripper tot rust.

Lees meer

Topographie des Terrors

Topographie des Terrors vertelt u in woord en vooral in beeld over de verschrikkingen van de Holocaust. Topographie des Terrors is gevestigd in de kelders van het voormalige hoofdkwartier van de Gestapo en dat maakt de tentoonstelling des te indrukwekkender.

Lees meer

Unter den Linden

Unter den Linden, de historische boulevard, doet u fantaseren over de tijden van koningen en keizers en de flanerende gegoede burgerij. Aan en vlakbij Unter den Linden vindt u allerlei getuigen van dat verleden, in de vorm van gebouwen en standbeelden. Goed voor een hele dag sightseeing en winkelen.

Lees meer