Holocaust Mahnmal

Niet ver van de Brandenburger Tor en het Potsdamer Platz neemt het Holocaustmonument een oppervlakte van zo'n 19.000 m2 in. Het monument bestaat uit een doolhof van 2711 hoge en lagere betonnen blokken, die allemaal los staan van elkaar en waar u als bezoeker tussendoor kunt wandelen.

Verstoppertje spelen
Officieel is het monument het "Gedenkteken voor de Vermoorde Joden van Europa". Het dateert uit 2005 en werd ontworpen door architect Peter Eisenman. Indrukwekkend is het zeker, alleen al door de ruimte die het inneemt in de stad. Controversieel is het ook. Het feit dat het monument lijkt uit te nodigen voor spelletjes als verstoppertje en het springen van blok naar blok, wekt bijvoorbeeld nog wel eens ergernissen op.

Aanzetten tot nadenken
De discussie over hoe men het monument moet interpreteren is nog steeds gaande en laait van tijd tot tijd weer op. Bedoelde de kunstenaar met de blokken de barakken, staan zij voor groepen mensen, of moeten we ze als symbolen voor eenzaamheid en isolement opvatten? Eigenlijk doet dit monument met de toeschouwer waar het alleen maar voor bedoeld kan zijn: aanzetten tot nadenken!

In de ruimte onder het monument is een informatiecentrum ingericht over de Jodenvervolging.

Adres: Cora-Berliner-Straße 1
Metro: Brandenburger Tor
Openingstijden: Monument doorlopend. Informatiecentrum di-zo 10.00-18.00 uur.
Prijzen: Gratis
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)