Gedenkstätte Berliner Mauer

Tijdens een bezoek aan Berlijn kan de Gedenkstätte Berliner Mauer, het gedenkteken voor de Berlijnse Muur, eigenlijk niet worden overgeslagen. Vlakbij dit indrukwekkende monument, dat onder andere bestaat uit een stuk Muur, vindt u het documentatiecentrum. Hier wordt u bijgepraat over de geschiedenis van de tweedeling van Berlijn, het gespleten Duitsland en het IJzeren Gordijn.

Vluchtpogingen
De locatie, de Bernauer Straße, heeft een dramatische rol gespeeld ten tijde van de oprichting van de Muur in 1961. Het DDR-regime liet de Muur dwars door deze straat bouwen, zodat de huizen aan beide zijden van elkaar gescheiden werden. Toen de eerste versperringen werden opgeworpen, probeerden mensen van Oost-Berlijnse zijde nog snel naar het westelijk deel te vluchten, waarbij zij direct van de bovenverdiepingen van hun huizen in de vangnetten van de West-Duitse brandweer probeerden te springen. Dat liep niet altijd goed af en er vielen gewonden en zelfs doden.

Adres: Bernauer Straße
Metro: Bernauer Straße
Openingstijden: Monument dagelijks 08.00-22.00 uur, bezoekerscentrum apr-okt di-zo 09.30-19.00 uur, nov-mrt 09.30-18.00 uur.
Prijzen: Gratis
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen). Website: www.berliner-mauer-gedenkstaette.de.