Pergamonmuseum

Beroemd museum met verscheidene collecties, gesticht in de jaren 1912-1930. Het Pergamonmuseum herbergt verschillende collecties. Dit museum heeft zijn naam te danken aan het Hellenistische Pergamonaltaar dat dateert uit 180-160 v. Chr. Het altaar is dan ook de grote trekpleister van de antieke verzameling van het museum. Andere topstukken vormen de Poort van Ishtar uit de tijd van de Babylonische koning Nebukadnezar (604-562 v. Chr.) en de Poort van Milete uit de Romeinse tijd.

Het Pergamonaltaar
Het Pergamonaltaar werd aan het eind van de 19e eeuw in Turkije gevonden door een Duitse archeoloog en is in zijn geheel overgebracht naar Berlijn. Het heilige bouwwerk was gewijd aan de goden Athene en Zeus en er zijn gebeeldhouwde voorstellingen van de strijd tussen de giganten, de reuzen op te zien. Het is een indrukwekkend geheel, dat een hele zaal van het museum beslaat en grote aantallen bezoekers van over de hele wereld trekt.

Marktpoort van Milete
De Marktpoort van Milete komt ook uit Turkije. Dit was eens de toegangspoort tot de stad Milete maar werd in de Middeleeuwen onder het puin bedolven bij een aardbeving. Eeuwen later werd de poort opgegraven en gereconstrueerd in Duitsland. Vandaag de dag kunt u er in het Pergamonmuseum zelf onderdoor lopen.

Isjtarpoort
Derde grote publiekstrekker van het museum is de Isjtarpoort, afkomstig uit de stad Babylon. De poort dateert uit de vijfde eeuw voor Christus en heeft een tijd behoord tot één van de zeven wereldwonderen. Naast deze drie hoofdattracties kunt u in het museum nog allerlei andere prachtige voorwerpen, juwelen en kunst bewonderen uit het Midden-Oosten, met name uit Egypte en Perzië.

Adres: Am Kupfergraben 5
Metro: Museuminsel/Friedrichstraße
Openingstijden: di-zo 10.00-18.00 uur, do 10.00-22.00 uur, maandag gesloten.
Prijzen: €12,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)