Alexanderplatz

Dit naar Tsaar Alexander vernoemde plein is tegenwoordig een van de drukste verkeersknooppunten in Berlijn. Tot de val van de Muur maakte het plein deel uit van Oost-Berlijn. Alexanderplatz werd in de jaren '90 volledig gerenoveerd en recentelijk werden er ook verschillende moderne warenhuizen en winkelcentra gebouwd.

Demonstratie van 1989
Onder de locals wordt het plein liefhebbend "Alex" genoemd. Op 4 november 1989 schreef men er een belangrijk stuk geschiedenis. Toen werd er een van de grootste demonstraties ooit tegen het Oostblokbewind georganiseerd. Er waren die dag tussen een half miljoen en een miljoen mensen op de been en de manifestatie droeg een belangrijke bijdrage aan de val van het wankelende totalitaire Oostblokregime.

Wereldklok
Alexanderplatz is, mede door zijn centrale ligging in het stadsdeel Mitte, een belangrijke ontmoetingsplek. Een leuke bezienswaardigheid op het plein is het Weltzeituhr. Op deze wereldklok kunt u zien hoe laat het op dat moment in een aantal andere grote wereldsteden is. De fontein op het plein is voor Berlijners een geliefd afspreekpunt.

Adres: Alexanderplatz
Metro: Alexanderplatz