Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Eén van de meest in het oog springende symbolen van Berlijn, centraal gelegen aan de Kurfürstendamm. Keizer Willem II gaf in 1891 opdracht tot de bouw van deze kerk, ter nagedachtenis aan zijn grootvader Willem I. De kerk werd in neoromaanse stijl opgetrokken en weelderig ingericht.

Bombardementen
Heden ten dage is de kerktoren, vooral in de avond wanneer hij sfeervol verlicht wordt, een surrealistisch bouwwerk, als gevolg van de bombardementen van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. De kerk werd namelijk op 23 november 1943 grotendeels verwoest. Na de oorlog wilde men de resten met de grond gelijk maken maar daarop volgde verzet vanuit vele hoeken en men besloot de ruïne voor het nageslacht te bewaren.

Scherp contrast
Om toch weer een kerk te hebben die ook echt in gebruik kon zijn, werd pal naast de Gedächtniskirche een nieuwe gebouwd. Dit moderne gebouw met zijn hoge toren van gebrandschilderde ramen vormt een scherp contrast met de overblijfselen van de oude kerk. Daardoor doet de verminking van deze laatste des te schokkender aan. Het vervallen gedeelte van de oude kerk wordt sinds 2010 in een grootscheepse renovatie onder handen genomen.

Adres: Breitscheidplatz
Metro: Kurfürstendamm/Zoologischer Garten
Openingstijden: Dagelijks 10.00-18.00 uur
Prijzen: Gratis
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)