Barrio Gotico en de kathedraal

Dit is Barcelona's beroemde gotische wijk, met zijn smalle straatjes en pittoreske pleintjes. Direct achter de Ramblas bevindt zich deze Barrio Gotico. Hier vindt u datgene waar de meeste mensen eigenlijk voor vallen in Barcelona: de pittoreske smalle straatjes, het enerverende Catalaanse straatleven, rumoerig, gezellig, levendig, terrasjes, tapasbars, winkeltjes, pleinen met fraaie fonteinen en natuurlijk de fameuze kathedraal.

Dans de sardana
De hoofdingang van de kathedraal bevindt zich op de Plaça de la Seu, waar regelmatig orkestjes een muziekstuk ten gehore brengen en waar het bruist van het leven. Elke zondagmorgen zult u het plein vergelijken met een dansvloer, wanneer het orkest u uitnodigt voor een sardana, de nationale Catalaanse dans. De locals komen hier graag en ook de oudere Barcelonezen zijn ruim vertegenwoordigd als het orkest de eerste tonen inzet. Jong en oud nemen elkaar bij de hand!

Dertien ganzen voor Santa Eulália
De kathedraal zelf draagt de lange naam Catedral de la Santa Creu i Santa Eulália maar deze naam wordt afgekort tot La Seu. In het jaar 1298 nam de bouw van deze machtige kathedraal een aanvang maar al eeuwen daarvoor waren op diezelfde plek tempels en later kerken gebouwd. De trappen brengen u naar de rijkelijk met beelden versierde hoofdingang. Let u binnen op de gotische ornamenten en de 16e eeuwse glasramen. Sla zeker de crypte niet over, waar de heilige Santa Eulália, patroonheilige van Barcelona, begraven ligt. Dit meisje werd in de 4e eeuw na Christus doodgemarteld door de Romeinen omwille van haar geloof. Op het binnenplein van de kathedraal scharrelen in haar naam dertien ganzen rond: elk dier staat symbool voor één jaar van haar korte leven.

Adres: Plaça de la Seu 3
Tel: 93 315 15 54
Metro: Jaume I
Openingstijden: ma-za 8.00-14.00 uur en 16.00-19.00 uur, zo 8.00-13.45 uur en 17.15-19.45 uur.
Prijzen: €6,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)