Sagrada Familia

Antonio Gaudí oefent met zijn bijzondere architectuur nog steeds een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op bezoekers uit de gehele wereld. De Sagrada Familia, de kerk van de Heilige Familie, is het symbool van Barcelona en het onvoltooide levenswerk van Antonio Gaudí.
Men is al in 1883 begonnen met de bouw ervan, maar nog altijd vindt u hier steigers en bouwkranen. De Sagrada Familia is nog steeds niet af. In 1955 is men weer herbegonnen, maar naar alle waarschijnlijkheid is de kerk pas tegen 2030 af.

Gaudí's ontwerp nog niet verwezenlijkt
Het idee om deze kerk te maken ontstond doordat een zakenman in 1881 een gebouw wilde construeren waarin arme kinderen uit de arbeidersklasse een onderdak zouden vinden. Francisco de Villar startte dit werk, maar Antoni Gaudí nam het later over.
Gaudí was pas 31 toen hij de leiding kreeg van de bouw van de kerk die aanvankelijk bedoeld was als een conventionele kerk in neogotische stijl. Het is maar goed ook dat hij dat gedaan heeft! Al van verre zijn de spitse torens zichtbaar en wanneer u aan de voet ervan staat, ondergaat u een geweldige ervaring. Gaudí wilde er een apotheose van achttien torens van maken, een geheel van symbolen en visuele voorstellingen, zoals een uit steen gehouwen catechismus, Christus, moeder Gods en vier evangelisten.

Bouw betaald met aalmoezen
Het is nog maar de vraag of dat uiteindelijke doel gerealiseerd zal worden. Bij de start van het project werd ook nog eens bepaald, dat de financiering van de bouw alleen gedaan mocht worden met behulp van aalmoezen. Feit is en blijft dat duizenden toeristen zich hier dagelijks komen vergapen. Het graf van Gaudí bevindt zich eveneens in de crypte. Dit is pas de ware pelgrimage!

Adres: Plaça de la Sagrada Família
Tel: 93 207 30 31
Metro: Sagrada Família
Openingstijden: apr-sept 9.00-20.00 uur, okt-mrt 9.00-18.00 uur
Prijzen: €12,50
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)