Piccadilly Circus

De vriendelijk klinkende naam is eigenlijk allang niet meer passend voor dit drukke, met knipperende neonreclames getooide plein. Toch moet u Piccadilly Circus gezien hebben als u in Londen bent, het plein geniet wereldbekendheid.

Eros op een druk verkeersplein
Stadsarchitect Nash gaf het plein aan het begin van de 19e eeuw vorm in koninklijke opdracht. Oorspronkelijk was het bedoeld als statig plein dat via de aanliggende straten doorgang bood door de stad voor de koetsen en karren. Van dat concept is eigenlijk nog steeds wel wat over: het plein is ook vandaag de dag een druk knooppunt voor verkeer.
Het centrum van het ronde plein wordt gesierd door een fontein, de Shaftesbury Memorial Fountain. Het is een eerbetoon aan Lord Shaftesbury, die zich in de 19e eeuw hard maakte voor de arme bevolking. Het beeld "on top" is de Engel van Liefdadigheid maar de Londenaren noemen hem Eros.

Witte gevels en chique winkels
Loop voorbij Piccadilly Circus ook een stuk over Regent Street en bekijk de mooie witte gevels van de aristocratische huizen, die allemaal netjes zijn gerestaureerd. Als u dan toch op weg bent, is een kijkje in de overdekte winkelgalerij Piccadilly Arcade een goed idee. U vindt er het Engelse chique in kleine, dure boetiekjes. Grappig om te weten is dat er van oudsher strikte regels gelden voor het winkelend publiek: het is streng verboden lawaai te maken. Zelfs fluiten of zingen mag niet!

Adres: Piccadilly Circus
Metro: Piccadilly Circus