Trafalgar Square

Trafalgar Square is genoemd naar de zeeslag bij Trafalgar in 1805. In dit zeegevecht versloeg admiraal Nelson de Franse vloot van Napoleon en kreeg daarmee greep op de wereldzeeën. De admiraal overleefde zelf de slag niet. Voor hem staat een monument in het midden van Trafalgar Square, een zuil van 54 meter hoog: Nelson's Column.

St. Martin-in-the-Fields
Aan het plein staat de Anglicaanse kerk St. Martin-in-the-Fields. Het gebouw lijkt een klassieke tempel met een, later toegevoegde, Engelse torenspits. Tegenwoordig is dit de plek waar de Londense Chinese gemeenschap kerkdiensten houdt, veel missen zijn in het Chinees. Ook is het al sinds de Eerste Wereldoorlog een toevluchtsoord voor daklozen.

Kerstboom op Trafalgar Square
De National Gallery is na de zuil van Nelson de grootste blikvanger als u op het plein staat. Dit beroemde nationale museum voor schilderkunst is 's avonds prachtig verlicht. Mocht u rond kerst in Londen zijn, dan moet u even gaan kijken naar de metershoge kerstboom, ieder jaar een cadeautje van Noorwegen als dank voor de hulp van de Engelsen in de Tweede Wereldoorlog.

Adres: Trafalgar Square
Metro: Charing Cross Station